Prijsweergave
Incl. BTWExcl. BTW
Winkelwagen
0 artikelen - 0.00
logo
kiyoh
Voor 23:59 uur besteld, morgen gratis in huis

Cilinderslot vervangen

In dit artikel leggen we uit hoe je eenvoudig je cilindersloten kunt vervangen. We hebben het hier over cilindersloten waarvan je alleen de cilinder kunt omwisselen. Dat is handig, want dan kan de rest van het slot op zijn plaats blijven. Als die rest goed werkt, dan kan je volstaan met de omwisseling van de cilinder. De reden om een cilinderslot te vervangen, kan zijn dat je van sleutels wilt veranderen, omdat een van de huidige sleutels in verkeerde handen kan zijn gevallen. De standaardlengte van een cilinder is 6 cm. Het kan echter zijn dat de lengte afwijkt.

Schroevendraaier

Om een cilinder te vervangen, heb je doorgaans aan een schroevendraaier voldoende. Meestal heb je voor het verwijderen van een cilinder een sleutel ervan nodig. Je moet namelijk de cilinder iets kunnen draaien. Behalve als het om een knopcilinder gaat. In dat geval is er uiteraard geen sleutel nodig. Dan kun je simpelweg aan de knop draaien.

Losschroeven

Als je naar de voorplaat van een slot kijkt, dan zie je onder de nachtschoot een schroefje zitten. De nachtschoot is wat je met het draaien van de sleutel hier en weer beweegt. Met dat schroefje is de cilinder in de behuizing vastgezet. Dat schroefje draai je tegen de klok in los en verwijder je.

Sleutel insteken

Als je voor je cilinderslot een sleutel nodig hebt, dan steek je die daar nu in. Vervolgens draai je de sleutel iets links- of rechtsom. Je voelt dat de cilinder los komt te zitten en die kan je dan uit de behuizing nemen. Hou daarbij de sleutel in dezelfde stand.

Opmeten

Zoals al is opgemerkt, hebben de cilinders doorgaans een lengte van 6 cm. Maar omdat die kan afwijken, meet je de lengte van de cilinder op.

Nieuwe cilinder inbrengen

Bij de nieuwe cilinder steek je de sleutel ervan in het sleutelgat. Bij de cilinder steekt er iets uit. Dat wordt de meenemer genoemd. Als je een beetje aan de sleutel draait, dan verdwijnt de meenemer in de cilinder en dan kan je die in de behuizing schuiven. Als de cilinder op zijn plaats zit, dan draai je de sleutel terug.

Vastzetten

Daar waar je eerst een schroefje hebt verwijderd, draai je er nu weer een in. De vervanging de cilinder is hiermee afgerond.

M&C Cilinders