Prijsweergave
Incl. BTWExcl. BTW
Winkelwagen
0 artikelen - 0.00
logo
kiyoh
Voor 23:59 uur besteld, morgen gratis in huis

SKG keurmerk voor beveiligde cilindersloten

Dit artikel gaat over het keurmerk SKG. Wie geeft dat uit, waarvoor is dat en wat betekenen de sterren die worden gebruikt? We gaan ook in op de techniek van het kerntrekken.

Stichting Kwaliteit Gevelbouw

De afkorting SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. De naam van die stichting is inmiddels veranderd in SKGI-KOB. De organisatie is gevestigd in Geldermalsen en bestaat sinds 1977. SKGI-KOB geeft certificaten uit voor de vastgoed- en bouwsector. Een van de keurmerken is SKG, dat dus verwijst naar de oorspronkelijke naam van de organisatie. Andere keurmerken van dezelfde organisatie zijn BKB en SKW.

Waar dient het SKG keurmerk voor?

Omdat het in diverse opzichten heel vervelend is als er in je woning wordt ingebroken, is het prettig om te weten welke beveiliging je bestaande hang-en-sluitwerk biedt en welke van wat je in de doe-het-zelfwinkel kunt kopen. Fabrikanten van dergelijk componenten laten daarom die door SKGI-KOB testen, omdat dan onafhankelijk wordt vastgesteld welke mate van beveiliging die bieden. SKGI-KOB stelt vast hoeveel moeite het kost om een slot open te krijgen. Met andere woorden, in hoeveel tijd een inbreker dat lukt. Omdat inbrekers hun technieken aanpassen, kan die tijd korter worden. Daarom wordt een model slot van een fabrikant regelmatig opnieuw getest en dan kan dat dus een keurmerk met een lagere waardering krijgen.

Kerntrekbeveiliging

We praten hier over cilindersloten. Een cilinderslot is het meest veilige soort slot. Een dergelijk slot wordt daarom standaard in de buitendeuren van nieuwbouwwoningen toegepast. Een manier die door inbrekers wordt toegepast om een cilinderslot open te breken, is de kern eruit te trekken. Dan wordt er een geharde schroef in de cilinder gedraaid, die er vervolgens met behulp van bijvoorbeeld een koevoet met kracht eruit wordt getrokken. Daarom is het belangrijk om te weten in welke mate een cilinderslot daartegen is bestand.

De sterren

SKGI-KOB kent sterren toe aan cilindersloten. Het aantal sterren geeft aan hoeveel moeite het een inbreker kost om een slot open te maken. SKG*** is momenteel de hoogste waardering. Dan duurt het meer dan vijf minuten om dat open te breken. Van een slot met SKG** keurmerk is die korter en van een met SKG* het kortst. In dat laatste geval kan het slot in drie minuten worden opengebroken.

 

M&C Cilinders